Internationella storstadslag

Internationella storstadslag – Rio de Janeiro, Brasilien

Alla fotbollsälskare har ett förhållande till Brasilien. Alla har sin årgång av brasilianska superstjärnor att relatera till. De som är äldre minns Pelé. Någon annan minns Garrincha. De som upplevde Sveriges senaste medalj vid ett fotbolls VM kommer aldrig glömma stjärnorna Bebeto och Romario medans andra kanske blev kära i Brasiliansk fotboll genom Ronaldo eller Ronaldinho. För dem som precis fått upp ögonen för världens bästa fotbollsnation finns det ändå gott om förebilder att välja på. Neymar för att bara nämna en.

Det är något med brasiliansk fotboll som attraherar de flesta. Den charmiga blandningen av ibland total avsaknad av taktik som i sin tur kompenseras med bländande teknik står i skarp kontrakt mot exempelvis vår egna defensiva och cyniska syn på fotboll.

Den brasilianska ligan är en av världens bästa

Alla känner till det brasilianska landslaget men väldigt få känner till något om den brasilianska inhemska fotbollsligan. Väldigt få har sett spelarna innan de blommar ut i någon europeisk klubb för att snabbt sugas upp av kontinentens största klubbar och väldigt få har någon som helst koll på lagen som spelarna spelat för innan de landat i Europa. Vilket är synd då några av lagen spelar minst lika attraktiv fotboll som landets landslag samt att stämningen på läktarna ibland vida överträffar vilket derby som helst i Europa.

Miljonernas klassiker – Vasco da Gama mot Flamengo

Om någon skulle beskriva en samabadans till döden så skulle det förmodligen se ut som ett derby mellan de bägge klubbarna Vasco da Gama och Flamengo från Rio de Janeiro. Allt det som vi förknippar med brasiliansk fotboll men på dödligt allvar och med en kokande hatisk publik.

Derbyt i Rio borde vara etta på varje lista

Alla som har som mål att se världens hetaste fotbollsmatcher på plats borde avsluta med derbyt i Rio. Har man sett det, kommer nämligen inget annat derby någonsin att kännas lika spännande och överväldigande.

ashe