Europeiska storstadslag

Europeiska storstadslag – London, England

Säg London och folk tänker på Big ben, de tänker på soldater i lustiga hattar och de tänker kanske till och med på Hugh Grant som flörtar med Julia Roberts mellan gulliga fasader i den trendiga stadsdelen Notting Hill. Kanske tänker människor även på dåligt väder, te och röda dubbeldäckare. Helt säkert tänker väldigt många idrottsintresserade svenskar på fotboll.

London som stad är en av de europeiska huvudstäderna som rymmer flest topplag i fotboll. Bara den engelska högstaligan, Premier League, så huserar inte mindre än fyra lag från huvudstaden. Arsenal, Fc Chelsea, Crystal Palace och West Ham. Tittar vi längre ned i divisionerna hittar vi klassiska lag som Millwall. Fulham, Queens Park Rangers och Wimbledon. Det är även i London som vi, med undantag för någon av de andra större städerna i England, hittar de mest högljudda och hårdföra fansen.

Engelska fans förgrundsfigurer för fans i Europa och förebilder för den svenska supporterkulturen

Engelska fans är inte bara kända för fylla och bråk utan även för att förr i tiden ha haft den absolut bästa stämningen på sina läktare. Nu för tiden finner man visserligen sällan något bråk på de engelska fotbollsläktarna men den som är van vid europeisk läktarkultur kommer förmodligen heller inte att få gåshud över stämningen. Den svenska supporterkulturen kan definitivt sägas ha tagit den engelska som sin förebild och mall och mycket av det som vi idag ser på svenska läktare är hämtat direkt från, eller inspirerat av, engelska förlagor.

Det finns ett derby i London som rör upp mer känslor än något annat

Visst är läktarna proppfulla när Arsenal möter Chelsea och visst samlas det extra många fans när Fulham skall möta Wimbledon men egentligen finns det bara en match i London som kan jämföras med andra heta huvudstadsderbyn och det är matchen mellan de bägge ärkefienderna Millwall och West Ham. I östra London grundades i slutet på 1800-talet två klubbar. Den ena var Millwall och grundades av skotska arbetare medan den andra var West Ham och grundades av engelska diton. Ända sedan dess har hatet dem emellan gått att ta på. Ingen annan match slår Millwall mot West Ham i fråga om intensitet och prestige. Numera huserar Millwall ofta både en och två divisioner under West Ham men tack vare de olika cuperna så stöter de då och då ändå på varandra. En match som ingen sann fotbollsälskare vill missa.

ashe