Internationella storstadslag

Maradona – Guden på planen

I en förort till Buenos Aires föddes 1960 en av fotbollens legender, Diego Armando Maradona.

Den korta mittfältaren började sin framgångsrika karriär i AA Argentinos Juniors ungdomslag och köptes 1982 av FC Barcelona för 50 miljoner kronor. Han spåddes redan då att axla rollen efter Pelé som en av de stora giganterna inom världsfotbollen.

Guds hand i VM 1986

När fotbolls-VM i Mexico var över 1986 kunde man konstatera att det hade dominerats inte bara av Argentina som fotbollsnation utan även av en enda spelare som trollband en hel värld med sina fotbollskonster. Det var inte bara målen och finterna som blev samtalsämne efter detta VM, många kom att tala om den så kallade ”guds hand” som Maradona själv var med och skapade. Maradona hade fått ett av sina mål godkänt trots att han uppenbarligen slagit in bollen med handen. I intervjuerna efter matchen menade Maradona att det var ”guds hand” som gjort målet. Maradona har under sin karriär varit inblandad i många liknande skandaler men lika ofta har diskussionerna efter hans insatser handlat om de otroliga konstnummer han utfört på planen. Maradona som alltså vann guldet med sitt Argentina blev utnämnd till bästa spelare och han kom att delta i ytterligare 4 VM-slutspel som spelare. Liksom många andra fotbollsspelare drabbades även Maradona av slitningar i knäna, liknande som vid https://www.artros.org, där olika lösningar för artos i knä finns.

Come back i USA

I slutet av 1980-talet tog han hem två ligatitlar med sitt Napoli i Italien :https://fi.wikipedia.org/wiki/Napoli men redan ett par år in på 90-talet började han se rejält plufsig ut och var bara en skugga av sitt forna jag. När fotbolls VM i USA 1994 stod för dörren började Maradona med en hårdträning och under en mycket kort tid kom han i toppform och togs ut i det Argentinska landslaget. Maradona var fortfarande en Gud i det fotbollstokiga Argentina och VM 1994 skulle bli hans come-back på den internationella fotbollsscenen som den störste fotbollsspelaren genom alla tider. I den första matchen mot Grekland gjorde han ett av målen då Argentina vann med 4-0. Därefter besegrades Nigeria med 2-1 och efter den matchen valdes bland annat Maradona ut för ett slumpmässigt dopingtest.

Testet visade positivt, Maradona uteslöts ur turneringen och det var början på slutet för Maradonas karriär som fotbollsspelare. Något av det som kännetecknat kanske den allra största fotbollspelaren genom alla tider är just alla snabba vändningar längs hans karriär. Lika snabbt som han kunde vända om, med en boll mitt ute på planhalvan, lika snabbt kunde framgångarna vändas till en skandal. Efter att karriären tog slut började Maradona ett försök att få till en ny som tränare. Mellan 2008 och 2010 var han landslagstränare för Argentina men fick sparken efter att Argentina åkte ut i kvartsfinalen vid VM i Tyskland. För närvarande verkar han styra sin kosa mot Mexiko för att ta över som tränare för deras landslag.

ashe