Internationella storstadslag

Internationella storstadslag – Johannesburg, Sydafrika

Det finns fotbollsderbyn som rör upp känslor över hela världen. En plats som kanske inte så många av er läsare förknippar med ett fotbollsderby är Soweto i Johannesburg men faktum är att det just precis där spelas ett av världens hetaste derbyn. Det mellan Kaiser Chiefs och Orlando Pirates.

Den sydafrikanska fotbollshistorien ser på grund utav olika anledningar lite annorlunda ut än den vi är vana vid hemifrån. Faktum är att Kaiser Chiefs faktiskt är sprungna ur just Orlando Pirates. Det var en spelare från Pirates som åkte till USA för att spela professionell fotboll. När han kom tillbaka tyckte han inte om det ständiga bråkandet som omgav Pirates och grundande således sin egen klubb. Det tog inte många år innan Kaiser Chiefs spelade sina första derbyn mot sina nu eviga rivaler Orlando Pirates.

Två giganter inom sydafrikansk fotboll

Det är inte bara det faktum att klubbarna kommer från exakt samma ställe som gör att rivaliteten är så hög dem emellan. Därtill kommer faktumet att nästan ingen annan klubb har kunnat utmana de båda klubbarna under de senaste 20 åren. Istället har de mot varandra fört en ständig kamp om vilken klubb som för tillfället skall vara herre på täppan både i ligan och i cupen.

ashe