Internationella storstadslag

Fotbollsklubbarna

Det finns många fotbollsklubbar ute i världen som har gjort något oväntat och gått längre än man hade kunnat förvänta sig och tänka sig, lagen som nått längre än någon hade kunnat tro. Sådana klubbar gör ibland succématcher som ingen riktigt hade kunnat förvänta sig.

Ett sådant lag är förstås Leicester. Det som är så speciellt med just Leicester är att klubben egentligen inte borde haft någon chans alls. Med alla pengar som pumpas in från olika sponsorer bli klubbarna mer ekonomiskt oberoende än en person som tagit hjälp av freedomfinance.se och pengarna som finns i dagens fotboll för klubbar på absoluta toppnivå är enorma. Med en liga i form av Premier League där klubbar som Chelsea och Manchester City finns borde det inte gå för Leicester. Det skulle inte gå. Men på något vis lyckades Leicester vinna inte endast någon enstaka match här och var utan också hela Premier League. Ett unikt fotbollsår för Premier League.

En annan klubb som lyckades göra något väldigt oväntat i fotbollssammanhang var laget Östersund som har gjort en helt otrolig resa som nästan saknar motstycke. Östersund är laget som egentligen inte ens borde finnas i Allsvenskan, laget som man borde vara glad som boende i Östersund för om de spelat ens i Superettan. Östersunds framgångar beror mycket på att laget lyckades värva riktigt duktiga spelare med stor talang som inte fått chansen i andra klubbar. Spelare som exempelvis Ken Sema, som var riktigt nära att till och med ta en plats i landslaget. Eller Saman Ghoddos, som blev landslagsman men i ett annat landslag, nämligen i Irans landslag. Han fick chansen att vara med i Irans landslag, han har dubbla medborgarskap och valde att spela för Iran när den möjligheten dök upp. Han kunde också väntat på att eventuellt få en plats i det svenska landslaget längre fram.

En annan faktor bakom framgångarna för Östersund är att laget har haft en väldigt skicklig tränare som dock nu har lämnat laget för en engelsk klubb.

Östersund har inte endast lyckats med konststycket att ta en plats i Allsvenskan. De är också ett högt rankat lag i Allsvenskan och har i och med det lyckats konkurrera sig fram till en plats som medför spel i Europa League, om man lyckas ta sig förbi de olika omgångarna för att få spela Europa League, något som man också mycket riktigt lyckades med. Östersund lyckades spela väl mot europeiska storklubbar som fanns i betydligt större fotbollsländer. Lag från länder som Spanien, Turkiet, Österrike och Tyskland lyckades man med sin anfallsglada och intensiva fotboll utmana och konkurrera med. Till sist tog man sig till och med vidare från gruppspelet i Europa League vilket gjorde att man fick möta ett av världens allra bästa klubblag.

En riktigt kall vinterdag i Östersund begav sig Arsenal till Östersunds arena en liten bit utanför stan, en grön uppvärmd arena omgiven av massor med svensk snö så långt ögat kunde nå. I vintermörker och hemsk kyla gjorde lagen upp under iskalla förhållanden. Arsenal vann klart, men matchen blev mest historisk i Östersund.

ashe