Internationella storstadslag

Internationella storstadslag – Motevideo, Uruguay

Det finns många matcher i Europa som de flesta fotbollsälskare kan räkna upp som några av dem man måste ha sett innan man dör. Tidningen Aftonbladet har med ett derby i Belgrad och ett Stockholmsderby på listan vilket nog de flesta skulle ha. Vad många dock skulle missa att ta med är det som kallas Uruguays Classico, den fantastiska matchen mellan Penarol från Montevideo och Nacional ifrån samma stad.

Montevideo, huvudstad i Uruguay och tillika landets största stad huserar även landets två absolut största fotbollsklubbar. Penarol och Nacional. Den ena, Penarol grundades av engelska järnvägsarbetare i början på 1900-talet och den andra av uruguayska diton bara några år tidigare. Eftersom bägge två snabbt växte fram som maktfaktorer inom den uruguayska fotbollen så växte även rivaliteten mellan de bägge klubbarnas fans parallellt med.

Klubbarna har tagit inte mindre än 90 titlar tillsammans

Man brukar prata om dominanta klubbar och storhetstider rätt ofta inom den internationella fotbollen. Faktum är dock att få kommer i närheten av den som dessa båda klubbar har haft sedan ligan startades för 108 år sedan. Sedan dess har nämligen Penarol eller Nacional vunnit ligan 90 av 108 gånger.

ashe