Internationella storstadslag

Fotboll

Fotboll är en lagsport som spelas med elva spelare, varav en målvakt, i varje lag på en fotbollsplan. Syftet är att göra så många mål som möjligt på motståndarlaget. Matcherna är 90 minuter långa och spelas i två halvlekar på vardera 45 minuter. Tilläggstid kan förekomma om det varit många avbrott i matchen på grund av t.ex. skador, spelfördröjning etc. Det lag som har gjort flest mål vinner matchen. Vid lika resultat blir det oavgjort. I vissa turneringar och cuper krävs dock att ett lag vinner och då spelas matchen vidare i en förlängning och kan ibland slutligen avgöras med straffsparksläggning om inget mål gjorts under förlängningstiden. Spelarna får endast använda fötterna när de spelar bollen och endast målvakten får använda händerna för att ta tag i bollen.

Fotboll är världens största sport fotbollmed ca 250 miljoner utövare. VM-finalen i fotboll 2018 sågs av ca 750 miljoner personer. Fotboll börjar spelas i tidig ålder, seriespel finns redan för sjuåringar, men kan även utövas som äldre, s.k. old-boys-serier där det inte finns någon åldersgräns. Seriespel och cup-spel är väl utvecklade i Sverige och verksamheten bedrivs i klubbar som är organiserade inom ramen för Svenska Fotbollsförbundet. På internationell nivå samverkar de nationella förbunden inom ramen för det internationella fotbollsförbundet FIFA.

Fotboll är en sport som verkligen engagerar. Supportrar samlas och hejar på sitt lag. I Sverige är de största klubblagen AIK, Hammarby och Djurgården som skapar flera Stockholmsderbyn varje säsong. I Göteborg finns IFK Göteborg, Häcken, Örgryte och GAIS. För många fotbollssupportrar blir fotbollen en livsstil och spelar väldigt stor roll. I Sverige spelas ligasäsongen, Allsvenskan, från april till och med oktober. Vart fjärde år spelas VM och för att få delta i VM-slutspelet krävs att landslagen kvalificerar sig och går vidare från ett särskilt VM-kval. Ett liknande upplägg gäller för EM. Sverige har som bäst kommit tvåa i ett VM-slutspel. Det skedde år 1958 då VM spelades i Sverige men där Brasilien blev för svåra i finalmatchen. År 1994 kom Sverige på tredjeplats när VM avgjordes i USA. För alla som var med då lever fortfarande VM-låten ”När vi gräver guld i USA” kvar i medvetandet. Just laglåtar, hejarklacksramsor och klubbtröjor är tre attribut som på olika sätt stärker lagsammanhållning och sammanhållningen hos supportarna.

De främsta spelarna blir stora profiler. De mest kända och beundrade spelarna är Pelé, Maradona, Beckenbauer, Cruyff och i dagens moderna fotboll är de mest kända Messi, Ronaldo, men även vår svenska idol Zlatan. Fotbollsklubbarna och även spelarna har ofta stora kända varumärken som sponsorer. Ofta ger dessa samarbeten intäkter som för den enskilde spelaren är lika stor som eller högre än lönen som fotbollsspelare. Varumärken som NIKE, Adidas, Volvo, Emirates, flera kända företag inom inkasso, AT&T, Telia är ett exempel på stora sponsorer till såväl klubblag, landslag som enskilda spelare.

ashe