Europeiska storstadslag

Fotboll på internationell nivå

Fotboll är en väldigt klassisk och fin idrott som många gillar att utöva. Trots att vi bor så långt norrut i världen så är fotboll till och med en av de mest populära sporterna här i Sverige, ja antagligen den allra största. I södra Sverige är fotbollen mer populär, i norra Sverige finns inte lika många topplag inom fotboll. Men det finns undantag, som Umeå och Piteå på damsidan och Östersund och Sundsvall bland den manliga fotbollen. Fotboll är en sport som är populär och spelas över hela världen. Ja, den är så populär att FIFA har beslutat att nästa gång som Fotbolls-VM spelas år 2022 så blir det hela 48 lag som är med och deltar i VM i stället för som fram tills nu endast 32 lag.

En del klagar kanske även på att det finns för mycket pengar inom fotbollen och visst, proffsen behöver knappast köpa en billig mobil som hallon ger rabattkod på eller beställa hem den billigaste pizzan. De kan lägga pengar på det de vill. Å andra sidan finns det många som är beredda att betala för att titta på fotboll. De pengarna bör spelarna också få en del av.

En risk med så många lag i VM är kanske att publiken blir mätt och uttråkad eftersom det blir för många matcher. Redan nu som läget är så spelas det ju bortåt 65 matcher i ett VM i fotboll och det kan kännas svårt att hålla koll på allt när det ska spelas ett antal matcher varje dag. Med ännu fler lag så kan det bli bortåt 100 matcher i ett VM vilket kanske är för mycket. Men fördelen är att det gynnar lag från delar av världen som kanske har svårt att ta sig till VM. De olika lagen tävlar om en plats till VM och man delar in lagen i olika regioner. Lag från Europa har redan många platser för att ta sig till VM medan vägen till VM är betydligt svårare för lag från till exempel Asien. Och ännu svårare blir det för lag från Oceanien, därifrån brukar endast ett enda lag lyckas ta sig vidare.

VM är dock långt ifrån den enda turneringen som spelas i fotboll. Alla länder har ofta sina egna nationella cuper utöver de nationella ligorna. Sedan finns andra tävlingar som EM i fotboll och Afrikanska mästerskapen som olika landslag också kan tävla i. Just Afrika är en ständigt spännande världsdel vad gäller den internationella fotbollen och afrikansk fotboll håller ofta hög teknisk klass och spelare med väldigt skickliga individuella färdigheter brukar ge världens fotboll en extra krydda. Spelare från till exempel Nigeria eller Kamerun kan göra det lilla extra med bollen. I dessa länder så är möjligheterna till träning ofta mer begränsade men å andra sidan lär man sig fotbollens grunder mer spontant när man spelar kanske barfota på någon grusplan och man blir inte så bortskämd och klarar av att spela även om förhållandena är dåliga.

ashe