Europeiska storstadslag

Europeiska storstadslag – Bukarest, Rumänien

Dynamo, Steaua och Rapid. För många låter det nog som delar på en cykel eller i vilket fall olika tillverkare av de samma. I verkligheten är det namn på några av Rumäniens, och Östeuropas populäraste och mest framgångsrika lag genom tiderna och alla från Bukarest, Rumäniens huvudstad.

Att ett storstadsderby i någon av de forna öststaterna brukar vara laddat har det undgått få svenska fotbollsälskare men väldigt få vet egentligen varför det är på det sättet. Rumänien var visserligen ett kommunistiskt land men inte som många tror under Sovjetiskt inflytande, utan under helt egen flagg och diktator i form av Nicolau Ceausescu. Denne styrde Rumänien på ett klassiskt kommunistiskt vis genom en stark styrning av stat, militär och polis. Alla dessa instanser skulle även ha idrottslag och därför bildades lag som Dinamo för polisen, Steaua för armen och Rapid för den statliga järnvägen.

Dinamo Bukarest – en klassisk klubb med svaga finanser

En av de ständiga kombatanterna och huvudfiende till Steaua Bukarest, Dinamo från samma stad kämpar numera mot både korruption och ekonomiska problem. Kopplingen till polisen är numera inte alls lika stark då fotbollssektionen för tiotalet år sedan bröt sig ut huvudföreningens famn och bildade FC. Dinamo. De hyr nu bara in sig på de klassiska anläggningarna och egentligen är de att betrakta som en ny klubb. Fansen har de dock till skillnad från Steaua kvar och rivaliteten till desamma likaså.

Steaua Bukarest – jätten som dominerar

Armens lag Steaua har länge dominerat den Rumänska fotbollen. De har haft mest pengar och de kunnat köpa de bästa spelarna och på så sätt, där de andra klubbarna knappt fått ihop verksamheten, kunnat koncentrera sig i lugn och ro på att bygga mot Europa. Allt var länge frid och fröjd i Steaua och inget såg ut att kunna stoppa dem. Ända tills den exentriske presidenten Gigi Becali startade ett bråk med arméns företrädare och såg sig tvungen att likt Dinamo, brta fotbollen ut ur huvudföreningen. I Steauas fall innebar det dock att fansen följde med huvudföreningen ned i fjärdeligan och att det gamla Steauas läktare oftast gapar tomma.

Rapid ett annat klassiskt lag i kris

Ett lag som det gått ännu sämre för är Rapid, järnvägens lag. De hamnade för ett par år sedan i ekonomisk kris och fick därför börja om i 4e divisionen. Där spelar de numera mot det nya Steaua och matcherna lockar väldigt stor publik.

Rivaliteten bygger på diktatorns gamla favoritisering

Steaua sågs alltid som favoriten hos diktatorn och fans till Dinamo har alltid känt sig förfördelade. Å andra sidan var Dinamo länge sammankopplat med den fruktade säkerhetspolisen. Det fanns alltså alla anledningar att hata de andra om man hörde till den ena. Alternativet som tillhörde folket var Rapid och därför är det kanske idag ännu det mest älskade laget bland folket i Bukarest. Att rivaliteten fortfarande finns kvar syns varje gång det är dags för Bukarestderby.

ashe