Europeiska storstadslag

Europeiska storstadslag – München, Tyskland

München är Tysklands tredje största stad med ca 1,5 miljoner invånare och omkring 5,8 miljoner i hela storstadsregionen. München är även huvudstad för stadsdelen Bayern, som ligger i söder. Staden är en europeisk metropol som varje år lockar flera tusentals turister som vill upptäcka den gästvänliga och traditionella kulturen. Några exempel på de populäraste sevärdheterna är att besöka Engelska trädgården och Marienplatz, två ställen som är fyllda med kultur och historia. Men till München kommer de allra flesta turister i slutet av september, då den traditionella ölfestivalen Oktoberfest äger rum. Festen arrangerades för första gången 1810 och anses idag vara världens största folkfest. München är en av de fantastiska städer som finns i Tyskland, och det rekommenderas att du samtidigt dyker djupare i fler storstadslag under din resa.

Ta ett Enklare billån, och du får inga problem att uppfylla din drömresa

Men det är inte bara kulturen och ölen som gör München levande. Denna stad är även känd för sitt enorma fotbollsintresse, och inte minst kärleken till Tysklands mest framgångsrika klubb genom tiderna, Bayern München. Klubben grundades 27 februari 1900 och har efter att de lyckades nå högsta divisionen 1965 dominerat både tysk- men också internationell fotboll. Bayern München har genom åren bland annat blivit ligamästare 28 gånger, vunnit Tyska cupen 18 gånger och vunnit klubbfotbollens mest präglade turnering, Uefa Champions League 5 gånger.

Klubbens första framgångar tog fart under 1970-talet där man bland annat vann Champions League (då Europacupen för Mästarlag) tre gånger i rad. Under denna tid hade man legendariska spelare som Franz Beckenbauer, Sepp Meier, Gerd Müller och Uli Hoeness. Flera spelare från denna tid har efter sina karriärer fortsatt på andra poster i klubben och är idag stora respekterade ledare och frontfigurer både inom Bayern München men även för tysk fotboll i allmänhet. Idag har klubben spelare som Manuel Neuer, Arjen Robben och Robert Lewandowski, som alla anses vara några av de absolut bästa fotbollsspelarna i världen. Det är enkelt att se hur viktigt det är att vinna och att vara en ledande klubb för Bayern München.

Även om de flesta direkt tänker på Bayern München när man pratar om München finns det ett till lag i staden, nämligen 1860 München. Denna klubb grundades 17 Maj 1860 men har efter sin storhetstid på 1960-talet, då man ansågs vara Münchens största fotbollslag och till och med vann ligaguldet 1966, inte alls lyckats ta sig till eliten. Sedan 2000-talet har klubben knappt klarat sig i Tysklands andra division medan man fått kämpa hårt med ekonomiska svårigheter.

Inför säsongen 2018-2019 var 1860 München tvungna att riva kontraktet med Bayern München till den gemensamma arenan Allianz Arena, som byggdes inför Fotbolls VM 2006. Detta innebär att denna arena med en kapacitet på 70.000 nu endast tillhör Münchens största klubb. Detta har inneburit att Bayern München nu kan göra om arenan från ett neutralt tema till ett nytt tema mer anpassat för klubben. Till exempel har gråa stolar bytts ut mot röda samt nya mönster längst lång- och kortsidor har skapats.

ashe