Europeiska storstadslag

Europeiska storstadslag – Belgrad, Serbien.

Det är helt omöjligt att prata om fotbollsmatcher man som fotbollsälskare måste ha sett innan man dör utan att nämna derbyt mellan arvsfienderna Röda Stjärnan och Partisan från Belgrad.

Få matcher i Europa handlar så mycket om rivalitet som den här. Bukarestderbyn i all ära, London och Rom. Nästan inga andra länder har ett derby att komma med som känns så laddat som just det i Belgrad. För att förstå hatet som omger derbyt så måste man förstå Serbiens och Jugoslaviens historia. Det är i alla fall där som allt börjar.

Röda Stjärnan – den ortodoxa trons förkämpar

Röda Stjärnan ses som serbernas egna lag. De stöddes av chetnikerna under andra världskriget och dess fans enades kring fotbollen, en ortodox tro och ett hopp om ett självständigt Serbien under tiden då landet var en del i den Jugoslaviska federationen under dess diktator Tito.

Partizan – Jugoslavernas lag

Partizan var å andra sidan det enade Jugoslaviens lag. Namnet hade tagits efter Titos guerilla och presidenten var länge Tudjman, en kroatisk krigshjälte. Det fanns många serber även bland Partizans fans och det finns det än. I grund och botten handlar det om politisk åskådning och självbild.

För den som vågar ett självklart resmål

Under det jugoslaviska inbördeskriget förenades klubbarnas fans tillfälligt i hatet mot andra men efter att kriget tagit slut och den ena händelsen efter den andra med inblandade fans från något av lagen så är hatet nu tillbaka.

Förutom allt hat så är stämningen magnifik och för den som vågar är derbyt en självklar punkt att bocka av på listan över fotbollsmatcher man måste ha sett innan man dör.

ashe