Internationella storstadslag

Ronaldinho – Trollkarlen från Porto Alegre

Ronaldinho Gaúcho, eller Ronaldo de Assis Moreira som är hans riktiga namn, föddes i den brasilianska staden Porto Alegre, den 21 mars 1980 . Nu nästan 40 år senare vet alla fotbollsintresserade människor vem den bolltrollande brassen är.

[b]Klubbar i karriären[/b]

Ronaldinho började sin framgångsrika fotbollskarriär som sjuåring i den brasilianska klubben Grêmio, efter det att hans storebror Roberto fått ett kontrakt med klubben vilket gjorde att hela familjen kunde flytta till ett mer välbärgat område. Robertos karriär grusades dock tidigt på grund av en skada och han blev senare agent till Ronaldinho. Det var även i Grêmio som Ronaldinho gjorde sin A-lagsdebut som 18-åring.

År 2001 blev Paris Saint Germain nästa anhalt i karriären. Där började han aningen trevande, men växte med tiden fram till lagets stjärna och viktigaste spelare. Det gjorde i sin tur att storklubben FC Barcelona fick upp ögonen för honom. Efter att ha misslyckats med att värva David Beckham, som gick till Real Madrid, skrev Barcelona istället ett kontrakt med Ronaldinho. I efterhand tror jag inte att man har ångrat en sekund att man missade David Beckham och istället kontrakterade guldkornet Ronaldinho.

I Barcelona utvecklades Ronaldinho ytterligare och han blev snabbt supportrarnas favorit. Med sitt stora charmiga leende hade han varit en perfekt ambassadör för Distriktstandvården och med sina fantastiska fotbollskonster bjöd Ronaldinho på nummer som de aldrig tidigare varit i närheten av att se. För Ronaldinho var fotbollen en konstform och han var den största artisten. Efter en match på bortaplan mot ärkerivalen Real Madrid fick han till och med stående ovationer av bortalagets supportrar. Något liknande hade aldrig inträffat tidigare. Ronaldinho var starkt bidragande till Barcelonas framgångar och han lämnade ett stort tomrum efter sig när han flyttade vidare till den italienska klubben Milan.

I Milan spelade Ronaldinho tre säsonger innan han senare flyttade hem till Brasilien och spelade för Flamengo, Atletico Mineiro och Fluminense. Efter sin tid i Atletico Mineiro, hann Ronaldinho även med en säsong i det mexikanska laget Querétaro.

[b]Titlar och utnämningar[/b]

När man ser tillbaka på Ronaldinhos karriär kan man se att den varit otroligt framgångsrik. Eller vad sägs om följande:

  • Utnämnd till världens bästa fotbollsspelare år 2004 och 2005 (Ballon d’Or)
  • Guld i U17-VM år 1997
  • VM-guld år 2002
  • Guld i Confederations Cup år 2005
  • Vinnare av Champions League med Barcelona år 2006
  • Två spanska ligavinster med Barcelona, säsongerna 04/05 och 05/06
  • En italiensk ligavinst med Milan, säsongen 10/11

2015 var året då Ronaldinhos skor, som avgett så mycket magi, lades på hyllan. Sedan dess har fotbollsvärlden tyvärr inte lyckats få fram någon spelare som lyckats bjuda på samma underhållande fotboll. Om det någonsin kommer någon ny får framtiden utvisa. För er som missat Ronaldinhos alla magiska nummer, rekommenderas ett besök på Youtube där många fotbollsskatter finns bevarade.

ashe