Europeiska storstadslag

Europeiska storstadslag – Berlin, Tyskland

Det finns många städer där fotbollen varit en viktig del av livet för människorna i densamma. Där fotbollen betytt någonting mer än bara ett nöje för att fördriva tiden. Berlin är kanske inte det exemplet som de flesta tänker på i första hand men det är bara för att de inte känner till de olika lagen bakom suveränerna Herta Berlin.

Berlin är Europas hjärta när det kommer till samtidshistoria. Det var här som de bägge världskrigen slutade. Det var här som världen delades mellan väst och öst och det var här som en nedriven mur fick bli symbolen för den nya tiden och den nya vågen av demokrati och frihet som sedan dess har präglat Europa. Miljontals turister vallfärdar varje år till den tyska huvudstaden, inte bara för att gå på något av de intressanta museum som staden kan erbjuda eller för att titta på något av de kända byggnaderna som gjort stadtsilhouetten odödlig, utan även för att titta på fotboll.

När man tänker på tysk fotboll är det nog Bayern München och Borussia Dortmund som dyker upp i de flesta fall. Inget konstigt med det, de bägge klubbarna har varit överlägsna länge i Bundesliga och Herta från huvudstaden Berlin har, sitt stora följe till trots, inte kunnat sätta emot. Även om Olympiastadion där Herta spelar är historisk mark för alla fotbollsälskare världen över och även om Herta spelar i en av världens bästa ligor så är det dock inte därför som de flesta fotbollsturister åker till Berlin. Nej istället är det för den bittra kampen som fortfarande utspelar sig mellan Union Berlin och Dynamo Berlin. Mellan två av det forna Östtysklands med framgångsrika lag men också mellan människor som tillhört olika samhällsskikt under en tid då tillhörighet ofta betydde liv och död.

Dynamos koppling till staten och Unions längtan efter frihet gödde hatet

Den match som rör upp överlägset flest känslor inom den tyska fotbollen är utan tvekan Union mot Dynamo, bägge från Berlin. Bägge lagen spelade förr i den östtyska ligan och där Dynamo först stöddes av SS, nazistregeringens elitsoldater, och sedan av Stasi, den Östtyska säkerhetspolisen så blev Union ett alternativ för alla dem som längtade efter ett annat Tyskland. Under Östtiden vann Dynamo utan undantag men efter murens fall försvann alla de fördelar som de tidigare haft och de förde länge, precis som deras fans, en bortglömd tillvaro i Östberlin. Numera ligger Dynamo i tredjedivisionen och Union i den andra. När de möts igen kan ni räkna med ett av Europas mest laddade och okända derbyn. Det om Östberlin.

ashe