Svenska storstadslag

Svenska storstadslag – Djurgården

Utan tvekan det stockholmslaget som identifierar sig mest med Stockholms innerstad och då främst stadsdelen med vilken klubben delar sitt namn. Klubben grundades samma år som AIK men de svartgula från Biblioteksgatan 8 hann före och sedan dess har Djurgårdens IF fått finna sig i att vara den yngre brodern av de båda. Något som ofta påpekas av fansen från AIK.

Djurgården precis som sin tvillingklubb var från början en förening som koncentrerade sig på väldigt många olika idrotter. Numera är det bredvid den väldigt populära ishockeysektionen fotboll som gäller. I vilket fall är det i dessa bägge sporter som Djurgården har sina största supporterföljen.

Djurgården är precis som AIK en av de mest framgångsrika klubbarna i fotbollssverige och har precis som sin något äldre broder 11 sm-guld. Som det hör en riktig stockholmsklubb till så har Djurgården även en stor följarskara och dess fans räknas till landets bästa.

Djurgårdens fans rankas i sverigetoppen

Även om de inte är lika högljudda som AIKs fans eller lika många som Hammarbys fans så har Djurgården ett följe som i jämförelse med andra klubbar utifrån landet tillhör den absoluta toppen i landet. Precis som de andra Stockholmsklubbarna så var klubbens fans tidigt ut med olika koreografier och fansens läktarsånger är tydligt inspirerade av den engelska fankulturen.

Även Djurgården står på 11 SM-guld

Precis som tvillingklubben AIK har Djurgården lyckats vinna SM-Guld i fotboll hela 11 gånger. Den senaste titeln bärgade klubben år 2005. Det var klubbens 3e titel på fyra år och avslutade en väldigt framgångsrik era i klubbens historia. Innan de goda åren på 2000-talets början är man tvungen att gå så långt bak i tiden som 1966 för att hitta klubbens senaste titel innan dess.

Kända spelare som spelat för klubben

Djurgården är som klubb väldigt förknippad med sina goda år i början på 2000-talet. Laget som då köptes ihop innehöll framtida landslagsstjärnor som Kim Källström, Johan Elmander, Anderas Isaksson och Fredrik Stenman. Så länge alla dessa spelare samtidigt höll till på Stockholms stadion hade de andra lagen i Allsvenskan lite att hämta. När de sedan en efter en lämnade för proffslivet så försvann inte bara Djurgårdens stjärnglans utan även deras guldglans. Från äldre dagar nämns ofta en spelare som Gösta Sandberg när gamla storspelare skall minnas för sina insatser i den blå tröjan.

ashe