Svenska storstadslag

Svenska storstadslag – Hammarby

Om Djurgården är lillebror så ses Hammarby ofta som den lilla kusinen från landet av fansen från de andra Stockholmslagen. Med endast ett SM-Guld och en tendens att ständigt åka hiss mellan serierna så har Hammarby ofta fört en relativt anonym tillvaro i skuggan av de bägge större stockholmsklubbarna. År 2001 lyckades klubben under tränaren Sören Cratz ta sitt första och enda SM-guld. Det som istället för titlar på senare år har utmärkt Hammarby är deras enorma följe av supportrar. De är överlägset störst på läktarna till fansen från de andra lagens förtret.

Hammarby har haft flera sektioner med elitlag i olika sporter men dessa har ofta dragits med ekonomiska problem och därigenom fått läggas ned en efter en. Numera är fotbollen överlägset störst även om klubben därtill rönt vissa framgångar inom handboll.

Fansen störst i Sverige

Inget annat lag inom den svenska fotbollen kommer i närheten av det antal fans som Hammarbys fotbollslag har på sina hemmamatcher. Malmö och AIK jagar bakom men når sällan ända fram. Starkt med tanke på klubbens väldigt skrala facit när det kommer till medaljer. Hammarbys fans är väldigt inriktade på sång och de deficiter de har inom områden som koreografi gentemot sina äldre bröder från Stockholm, tar dess fans igen i sången.

Kända spelare som spelat för Hammarby

Det är framför allt två spelare som lyfts fram när man frågar någon om vilka spelare som spelat för Hammarby. Den ene är den legendariske landslagsmålvakten Ronnie Hellström. Hellström lämnade Hammarby för Kaiserslautern 1974 och hade sedan den kanske mest framgångsrika karriären en svensk målvakt har haft i utlandet. Den andra spelaren är bohemen Lennart Nacka Skoglund. ”Nacka” gick sedermera till Inter i Italien och blev där ett firat utlandsproffs.

ashe