Svenska storstadslag

Svenska storstadslag – IFK Göteborg

Den stora dominanten när det kommer till 80-, och 90-talets svenska fotboll. Med drivor av sm-guld och europeiska framgångar så var IFK Göteborg den självklara stormakten inom svensk fotboll på 80-, och 90-talet. Ofta ställde IFK Göteborg upp med rena landslagselvor och innan Bosman-regeln kom till den internationella fotbollen kunde klubben från Sveriges näst största stad till och med hålla jämna steg men många av Europas större proffsklubbar.

Sveriges näst mesta mästare med UEFA-cup titeln -82 som grädde på moset

Klubben har 18 sm-guld, endast två mindre än Malmö FF. Det senaste tog man så sent som 2007 med bland andre Pontus Wernblom i laget. Därtill har klubben vunnit den svenska cupen vid ett stort antal tillfällen. Vad som sticker ut mer jämfört med sina svenska kollegor är att IFK Göteborg även har tagit internationella medaljer. 1982 vann klubben den näst finaste av europeiska turneringar. Det som idag heter Europa league men då kallades för Europa-cupen. 1986 nådde man semifinal i mästarcupen vilken senare bytte namn till Champions League.

Göteborgs fans bland de bättre i landet

IFK Göteborg har en fansskara som kan konkurrera med de andra storstadslagen. Även om de sällan når upp ändå till toppen så är publiksiffrorna alltid top-fem i allsvenskan.

ashe