Svenska storstadslag

Svenska storstadslag – AIK

Allmänna idrottsklubben, eller AIK, utan tilläg. Så skall den i Solna, Stockholm hemmahörande klubben uttalas. Alltså utan några som helst tillägg i form utav Solna eller Stockholm. De senare har kommit till genom olika regler när klubben spelar internationellt.

AIK är, även om de är långt ifrån Sveriges bästa klubb, otvivelaktigen Sveriges största fotbollsklubb samt en av Sveriges allmänt största idrottsföreningar sett till antal medlemmar. AIK bildas 1891 på den för AIKare numera heliga Biblioteksgatan 8 i Stockholm av bland andra Isidor Behrens och dennes bror Emanuel. Från början var klubben en klubb för dem som ämnade utöva alla slags tänkbara idrotter och därför valdes också namnet Allmänna Idrottsklubben.

AIK har fortfarande väldigt många sektioner och är väldigt framgångsrika inom fler sporter, men det är med fotbollssektionen som klubben numera är starkast förknippad. Till det finns flera goda anledningar. AIK har vunnit flest titlar bland Stockholmslagen, de har över tid haft den största publiken, även om Hammarby på senare tid sprungit om, och de har alltid haft en aura omkring sig som det lite ”tuffa” laget att hålla på i stan.

AIK har utan tvekan en av de starkare läktarna i Sverige

Man brukar säga att det som Stockholmslagen tappar i tabellen tar de ofta igen på läktaren. För tjugo till trettio år sedan var klubbens fans mestadels förknippade med våld och fylla medan de idag mest är kända för sina fantastiska läktarkoreografier och sin stora uppslutning.

Klubbens fans var tidiga med att anamma den sydeuropeiska traditionen med olika koreografier samtidigt som de tog väldigt stor inspiration från de engelska läktarna. Resultatet har blivit att AIKs fans, oavsett hur det går i tabellen kommit att bli en institution inom den svenska fotbollen. Det är heller inte ovanligt att de omnämns utomlands. Derbyt mot Djurgården, det så kallade tvillingderbyt lockar även många internationella gäster.

AIK har flest SM-guld av Stockholmslagen

AIK har genom åren samlat på sig inte mindre än 11 sm-guld. Det senaste kom 2009 där klubben snuvade ärkefienden IFK Göteborg på förstaplatsen i den sista omgången. Innan det senaste guldet så får vi gå tillbaka till 1998 och efter det ännu längre bak i tiden. AIK är inget lag som vinner allsvenskan speciellt ofta även om ambitionen att tillhöra toppen nästan alltid finns uttalad från klubbens ledning och fans.

Spelare som burit klubbens färger

I modern tid är det spelare som Andreas Andersson, Nebosja Novakovic, Nils-Eric Johansson och Alexander Isak som oftast nämns när det kommer på tal vilken spelare som gjort bäst insatser för klubben. I äldre tider bars klubbfärgerna av legendariska spelare som Sven Dala Dalkvist, Putte Kock och Kurt Hamrin. Den dyraste övergången i klubbens historia var när Alexander Isak såldes till Dortmund för knappa 9 miljoner Euro.

ashe